14 időmenedzsment tipp

Íme pár tipp, ami közelebb visz ahhoz, hogy tökéletesen szervezd az idődet. Hohóóó, de csodásan hangzik, persze a tippjeim még édes kevesek ahhoz, hogy valóban minden flottul menjen, de hátha segítenek változtatni egy kicsit.

A kész jobb, mint a tökéletes.

Ha két évvel korábban hallottam volna ezt a mondatot, akkor valószínűleg már máshol tartanék... Persze ez nem azt jelenti, hogy az utóbbi időben nem törekszem arra, hogy a maximumot nyújtsam, de legalább már azt elértem, hogy a kritikus dolgokat is befejezzem (jelentkezés könyv pályázatra, képzésre, eseményre stb...). Másrészt elfogadtam, hogy soha semmi sincs igazán kész, mindenen lehetne még egy kicsit szépíteni, finomítani, de, ha mindig így tennénk, soha nem fejeznénk be semmit.

Sosincs itt a megfelelő alkalom bármihez is.

Tényleg! Biztos előfordult már veled is, hogy nem tettél meg valamit, mert vártad a megfelelő pillanatot. Felesleges, mert vagy minden pillanat megfelelő, vagy egyik sem. Ne várd az ihletet, főleg akkor ne, ha írásról van szó. Naponta gondolkozz el azon, amit le akarsz írni, és egyszer csak nem lesz más választásod, mint, hogy leülj, és gépelj.

Mindig a célod legyen a középpontban.

Ugye van egy célod? Egy, ami mindenek felett áll, amit nem másért, csakis magadért, és az alkotás öröméért szeretnél elérni. Ha elveszíted ezt a célt, vagy elfelejted, akár csak egy kis időre is, letérhetsz a pályádról, és az életed könnyedén vehet olyan irányt, ami eltérít a céltól.

Mondj nemet, olyan gyakran, amilyen gyakran csak lehetséges.

Lehet, hogy rosszul hangzik, de ezernyi felesleges órát pazarolsz el az életedből olyan emberekre, akik nem visznek előrébb. Én minden találkozó, vagy beszélgetés után felteszem magamnak a kérdést: Mit kaptál te ettől Marcsi? Ha nem tudok felsorolni pár pozitív üzenetet, akkor hagyom a fenébe, és nem találkozom többet az illetővel. Ugyanez a helyzet a munkám terén is. (Persze vice versa kell működjön a dolog.)

Ne keresd a kiskaput, a rövidebb utat, mert nincs.

Valóban? Valóban! De ez nem azt jelenti, hogy ne találhatnád meg egy folyamat hatékonyabb elvégzési fomáját. Évekkel ezelőtt néha segítettem naptárakat összeszedni, ami annyit jelentett, hogy a stócokban álló januárokat, februárokat és így tovább sorba raktunk, hogy a folyamat következő fázisában már csak spirálozni kelljen a naptárkat. Az egyik "munkatárs" ötlete nyomán optimalizáltuk a műveletet, és ezzel az jó pár másodpercet megspóroltunk naptáranként. Ami 100 sőt 1000 darab esetében már nem is olyan rossz.

Menedzseld jól az energiádat.

Egy alkalmazott 8 órát tölt a munkahelyén. Szándékosan nem írtam azt, hogy 8 órát dolgozik, mert senki nem dolgozik megállás nélkül. A nettó munka hétfőnként maximum 3-4-5 óra között lehet, péntekre ez az időmennyiség jelentősen csökken. Ha vállakozó vagy törekedj arra, hogy naponta legalább 4 órát produktívan dolgozz, ha reggel vagy hatékonyabb, akkor kelj korán, ha a bagoly típusba tartozol, akkor délelőtt pihenj, inspirálódj, és később láss neki a munkának. (Ú, de könnyű mondani...)

Realizáld, hogy egy-egy munkafolyamatra mennyi időre van szükséged.

Hogy tudod ezt a legegyszerűbben nyomon követni? Használj időmenedzsment toolokat, alkalmazásokat, amik pontosan megmutatják neked, hogy melyik projekttel mennyi időt töltesz. Én a toggl.com-ot használom. Ajánlom. Nagyon jó! :)

Szokj hozzá az érzéshez, hogy soha nincs elég időd.

Végül biztosan elmúlik egyszer ez az érzés, de az biztos, hogy nem a vállalkozás indulásának éveiben. Ha vállakozol (elvileg) nem okoz gondot sok időt a vállalkozásod fejlődésére fordítani, de a pihenésre, töltődésre mindannyiunknak szüksége van. Ne engedd meg, hogy lecsípjenek az "énidődből". Töltődj, hogy legyen mit visszaforgatnod.

Az elfoglalt nem ugyanaz, mint a produktív.

Biztos ismersz te is olyan embereket, akik állandóan elfoglaltak, de nem látod, hogy bármit is haladtak volna előbbre az életükben. Na, te ne legyél ilyen. Hogyan csinláld? Ünnepeld meg a kis győzelmeket, legyenek kis célok, amiket elérsz, legyenek vágyaid, írd le őket, mesélj róluk. De ez nem a titok nyitja, ez csak egy tipp! ;)

Rendben van, ha pihensz egy napot.

Papp Gábor, a The Pitch alapítója is megerősített ebben, és, ha valakinek, akkor neki elhiszem. Ha süt a nap, és bárhol szívesebben lennél, mint az íróasztalod mellett, akkor legyél inkább bárhol, mint az íróasztalod mellett. Mindenki életében vannak napok, amikor vagy meglódulnánk, és meg sem állnánk a kedvenc kávézónkig, vagy ledőlnénk a kanapéra, és elmerülnénk a legújabb könyvünkben.

Limitáld az inputjaidat, hogy maximalizálhasd az outputodat.

Nekem nincs FB üzenőfalam, letiltottam. Korábban azt hittem, hogy a nagy témák majd szembejönnek velem, nekem pedig nem lesz más dolgom, mint leakasztani őket a Facebook csodálatos, gazdag gyümölcsfájáról. Tévedtem. Helyette kaptam az aktuális politikai híreket, az időjárást, cuki kiskutyákat és az 1876. kaja fotót. Aztán rájöttem, hogy nincs rájuk szükségem, azóta bár nem tudom, hogy a legújabb divat az extrém sárhatású farmer, de valójában nem is érdekel.

Találd meg az egyensúlyt a tervezés és a túltervezés között.

Hány alkalmazást használsz? Hány helyen jegyzetelsz, és hány naptárad van? Törekedj az egyszerűségre, és az átláthatóságra. A jövő szava a minimalizmus lesz!

A pillanat a legfontosabb.

Ha ezt nem csak tudnám, hanem érezném is, akkor én lennék a legboldogabb ember. Túl sokat foglalkozunk a holnappal, és sajnos sokan, köztük én is, még annál is többet a múlttal. De tanulom, hogy a jelen az egyetlen, ami számít, hangozzon ez bármily Oravecz Coelhosan is. Ezzel kapcsolatban még az is eszembe jut, hogy vannak mondatok, amiket sosem szabadna leírni - na ez a fenti is ilyen -, mert leírva elvesztik a jelentőségüket. Most már mindegy, azért te próbáld ne csak az ezerszer hallott klisét látni benne, hanem igyekezz megérezni... na, nem ragozom, úgyis érted.

Kapcsolat

Szívesen dolgoznál velem?

Írj nekem, ha úgy gondolod, hogy a segítségedre lehetek, és találjuk ki együtt, milyen legyen a vállalkozásodhoz legjobban passzoló webszöveg, blog, vagy Facebook-oldal!

Kedves Marcsi!

vagyok, és azért kereslek, hogy a segítségedet kérjem a/az:   terén.

Várom mihamarabbi válaszodat a email címen, vagy a 06/    telefonszámon.

Szép napot!