Ha jó blogposztot akarsz írni, akkor kutass!

Ismerjük azokat a posztokat, amikben mást sem olvashatunk, csak a szerző agymenését. Amennyiben személyes blogról van szó, akkor nincs semmi probléma, hiszen éppen azért követjük az adott személyt, mert kifejezetten az ő észjárására vagyunk kíváncsiak. Ám, ha szakmai blogról beszélünk, akkor (szerintem) csak azok a cikkek működnek jól, amik több nézőpontot, és forrást sorakoztatnak fel, ráadásként tartalmazzák a szerző véleményét is. A következőkben a cikkek mögötti kutatómunkáról lesz szó.

Jó esetben egy-egy téma hosszú idő óta a fejünkben motoszkál, ismerjük több aspektusát, és kíváncsisággal tölt el minket minden az adott témában felmerülő újabb gondolat. De persze a legritkább esetben bukkannak elő maguktól a részletek, keresgélnünk kell, minden apró kis információmorzsa után. Na jó, de hogyan? Míg a legtöbb poszt azzal foglalkozik, hogy hogyan szerezzünk ihletet, én sokkal materiálisabb oldalról közelítem meg a cikkírást, honnan szerezzünk információt? Először is, használjuk a képzeletünket, majd fordítsuk le szavakká, és írjuk be a Google keresőjébe.

Például, ha illatosított gyertyákat forgalmazó cég vagyunk, és írni akarunk az illatosított gyertya lélekre gyakorolt hatásáról, akkor kezdjünk el a pszichológia oldaláról vizsgálódni. Ha angolul is tudunk, akkor mindenképpen úgy kutassunk, az angol cikkek között ugyanis sokkal nagyobb valószínűséggel találunk olyan információt, ami számunkra hasznos lehet. Keressünk rá a „soul” és „candle” szavakra, olvassunk el minél több cikket, és gyűjtsük a releváns információkat.

Ne plagizálj, légy eredeti és hivatkozz!

Fontos azonban figyelnünk arra, hogy szó szerint soha, semmit ne vegyünk át, és a gondolatot is hivatkozzuk le. Ne higgyük azt, hogy ezzel veszítünk a cikkünk értékéből, hiszen az, aki az információk között megfelelően tud szelektálni, gyakorlatilag a világ ura. Az Első leütés című „tankönyv” szerint, - amely hasznos olvasmány minden írni akaró számára, független attól, hogy kifejezetten újságíró tanoncoknak készült – a forrásmegjelölés azért fontos, „mert a források feltüntetése különbözteti meg az idézetet a plagizálástól, amely az íróember legsúlyosabb vétsége, amit csak elkövethet.” Ráadásul arról is szól a könyv szerzője, hogy a forrás is információ. Ha például az olvasót igazán érdekli a téma, akkor lehet, hogy ő is utána ered, és elolvas még további cikkeket, gondolatokat.

„Lopj úgy, mint egy művész!”

Austin Kleon a témához való közelítése nagyon tetszett nekem. A könyv alap gondolata az, hogy mindenki lop, gondolatokat, színeket, érzelmeket, párbeszédeket, ezért semmi sem tisztán eredeti. Austin szerint „az új gondolatok valójában úgy jönnek létre, hogy »kitalálójuk « korábbi gondolatokat fogalmaz újra vagy alakít át.” Ezért ne féljünk attól, hogy a már meglévő gondolatokat újra értelmezzük, és valamilyen módon a témánkhoz kapcsoljuk. (A Lopj úgy, mint egy művész c. könyvből vett idézet is végül máshova lyukad ki, de van értelme az én írásom részeként is, úgy, hogy nem torzul, csak tovább erősödik általa az eredeti mondanivaló.)

Keressük meg azokat a személyeket, akikre érdemes hivatkozni

Ha egy adott témában írunk szakértői cikkeket, akkor keressük meg azt a személyt, vagy személyeket, akire/akikre szívesen hivatkozunk. Hogy az előző gyertyás példámnál maradjak, kutassunk fel egy olyan pszichológust, aki az illatok lélekre gyakorolt hatásában jártas. Vagy egy olyan személyt, aki kifejezetten az illatokkal foglalkozik. - Ó, eszembe is jutott egy ilyen valaki, s bár a háttérmunka témájához nem kapcsolódik, mégis hadd ajánljam Lipovszky Csengét, aki blogján, http://scentpoetry.blogspot.hu, és egyébként élőben is olyan izgalmasan tud mesélni az illatokról, amit öröm hallgatni és olvasni is. Szóval ajánlom. – Na, de vissza a példaképekhez. Mert tulajdonképpen példaképek is ők, arra azonban mindig ügyeljünk, hogy ne legyünk papagájok. A gondolatok egy az egyben történő ismétlésének ugyanis semmi értelme. Vonjuk le a tanulságot, adjunk hozzá valamit a saját tapasztalatainkból, példákkal szemléltessük az állításainkat.

Titkos összetevő

Nektek elárulom, hogy a forrás felkutatáshoz van még egy nagyon jó módszerem. Ha egy témáról írok, sokszor megkérdezem a barátaimat, hogy mi a véleményük. Az ő gondolataik sokszor elindítanak egy egészen új irányba, és mivel olyan emberekkel veszem körül magam, akiknek adok a szavára, és akik hasonlóan képzelik az életet, mint én, ezért ilyen alkalmakkor jó beszélgetések is alakulhatnak.

Források:
Tóth Szabolcs Töhötöm: Első leütés 328. o.
Austin Kleon: Lopj úgy, mint egy művész 9. o.
Lipovszky Csenge http://scentpoetry.blogspot.hu

Kapcsolat

Szívesen dolgoznál velem?

Írj nekem, ha úgy gondolod, hogy a segítségedre lehetek, és találjuk ki együtt, milyen legyen a vállalkozásodhoz legjobban passzoló webszöveg, blog, vagy Facebook-oldal!

Kedves Marcsi!

vagyok, és azért kereslek, hogy a segítségedet kérjem a/az:   terén.

Várom mihamarabbi válaszodat a email címen, vagy a 06/    telefonszámon.

Szép napot!