28 tartalomtipp, ha nincs több ötleted, hogy miről posztolj Facebookon

Miért 28? Hát ennyi jött össze, erre (most) semmilyen mágikus magyarázatom nincs. Ahogy végigfutottam a listát két dolog volt szembetűnő. Egyrészt sok az olyan tipp, ami arra ösztönöz, hogy egy kicsit jobban mutasd meg magad, a személyiséged, azt, hogy mitől vagy te más, mint a többi. Másrészt annyiszor használom a "kapcsolódj" szót, hogy már rettenetesen zavar, de nem javítom ki, mert ez a legfontosabb!

Követünk színészeket, énekeseket, sztárokat, de őket mostanság simán utolérik a vloggerek és az influencerek. Ők azok a hétköznapi társaink, akik nem tesznek mást, csak olyan dolgokról írnak, amik mindenkit érintenek és mindenkit foglalkoztatnak. Emellett ezek a fiúk és lányok vállalják önmagukat, mernek valamilyenek lenni, szerintem ez az ő titkuk. Azért írom le ezt a FB tippeket megelőzően, mert mielőtt bármiről is írnál, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

Vállalom eléggé önmagam?
Vagyok elég érdekes?
Amit írok, mondok, mutatok, az olyan, mint én, mint a vállalkozásom?

Ezek után jöjjenek is a Facebook poszt tippjeim!

1. Belső infó

Az emberek imádnak kukucskálni, és szeretnek belesni a színfalak mögé. Mutasd meg egy terméked gyártási folyamatát, vagy azt, hogy megy nálad a felkészülés egy találkozóra.

2. Hogyan kezdődött?

Könyvek vannak tele ilyen sztorikkal. "Az első millióm" is erre a fajta kíváncsiságunkra alapoz, mert tudni akarjuk, hogy ki honnan indult. Pont azért szeretjük ezeket a történeteket, amiért a népmeséket. A legkisebb legény elindul szerencsét próbálni, a végén meg övé a fele királyság, meg a szép lány. De pont a szerencsepróbálás a legizgibb a mesében. Nálad hogy volt?

3. Mi az, amiben hiszel?

Mi az az elv, az a gondolat, valami mélyen szántó, amiben régóta hiszel? Össze tudod ezt kötni a vállalkozásoddal? (Tuti össze tudod!) Lehet ez egy egyszerű dolog is, például hiszel abban, hogy a testünket tisztelni kell, ezért egészséges élelmiszereket forgalmazol. Persze ez nem ennyire egyszerű. Olyan sztorit ossz meg, ami csak rád igaz, a másik egészséges élelmiszer gyártóra nem.

4. A hely, ahol dolgozol

Mutasd meg, hol dolgozol! Nagy álmom, hogy egyszer vegyesen, mindenféle foglalkozás szerint leüljek 10-20 emberrel, megnézzem a munkakörnyezetüket, és kifaggassam őket, hogy mi miért van úgy az asztalukon, vagy az irodájukban, vagy a közösségi térben, ahova nap mint nap betérnek. Bár neked ez természetes, másoknak nagyon is érdekes lehet!

5. A legkedveltebb terméked/szolgáltatásod

Biztos van ilyen, nézd meg melyik a legnépszerűbb. Figyeld a számokat, ossz meg statisztikát, és fejtsd ki, hogy mi munkád van abban, hogy az a termék vagy szolgáltatás a vásárlóid kedvence lett.

6. Hétfői motiváció

Tudom, hogy most azt mondod mainstream, de tévedsz. Az embereknek a jó motivációra, a valódi bölcseletre szüksége van. Hétfőinek csak az egyszerűség kedvéért nevezem, lehet a hét bármely napján!

7. Eszközök, amiket használsz

Ezt akár két oldalról is megközelítheted. Érdekesek a kütyük, noteszok, kreatívoknál a különféle gépek, másfelől pedig jók az online használatos programok is. Én például szoktam ajánlani a www.toggl.com-ot, időmérésre, vagy a www.trello.com-ot hatékonyságnövelésre az olvasóimnak.

8. Tegyél fel kérdést!

Bármilyen furcsa, de az emberek szeretnek kérdésekre válaszolni. Kérdezd meg őket valamiről, ami érdekel a vállalkozásoddal, tevékenységeddel kapcsolatban. Sokkal jobb arányban kattintanak és reagálnak az olvasók azokra a posztokra, amikben van kérdés!

9. Tervek

Imádunk álmodozni, és imádunk belelátni mások álmaiba, terveibe. Oszd meg másokkal a magadét, mit szeretnél elérni a következő fél évben, mi a célod a vállalkozásoddal?

10. Videó, ami hatással volt rád

Nem elég csak megosztani, hogy "nesze, nézzétek". Ennél több kell, valami zsigeri kapcsolat. Miért fogott meg az a videó, mit jelent neked. Értelmezd, add át másoknak a saját értelmezésedet, és kérd őket, hogy osszák meg veled a magukét.

11. Egy dolog, amit jó ha tudsz mielőtt...

...kiadnál egy könyvet/ elmennél coachhoz/ honlapszöveget íratnál... pótold ki a mondatot saját tevékenységeddel. Ez a poszt segíti az olvasót abban, hogy igénybe vegye-e a szolgáltatásodat vagy sem, neki való vagy sem. Ha igen, akkor mit érdemes mindenképpen tudnia róla.

12. Összegzés

Mi az, amit az utóbbi 1 hónapban, fél évben, egy évben elértél, tanultál, letettél az asztalra. Ez ugyanaz, mint a népmesés sztori. Szeretjük olvasni azt, ha valaki fejlődik, ez minket is inspirál.

13. Üzenet, misszió

Na, ez az, ami nem megy könnyen, de, ha megfejted, akkor nagyon jó poszt lehet belőle. Sőt, ha megvan a valódi üzeneted, akkor ne csak egy posztot csinálj róla. Hogy megtaláld mi az, ajánlom Simon Sinek TED előadását.

14. Reggeli rutin

Jó, lehet, hogy ez csak nekem érdekes. De én megveszek azért, hogy tudjam, másoknak hogyan indul a reggel. De őszintén ám. Ha facebookozol fél órát azt is oszd meg, hadd tudja a nép, hogy nem csak ő gyarló, így könnyebb leszoknia. De azt se tartsd magadban, ha feltaláltad a tuti reggeli tornagyakorlatodat, amitől azonnal felpörögsz.

15. Mikromomentumok

Ha jártál már workshopomon, akkor ezt már hallottad, de nem lehet elégszer leírni. Vannak apróságok az életedben, amik érdekesek, ragadd meg ezeket. Ezek a különleges pillanatok, amikor egy kicsit elgondolkozol, meglátsz egy összefüggést, vagy épp csak flottul csinász valamit.

16. A te hősöd!

Mindannyiunknak vannak hősei. Mutassuk meg őket egymásnak, hátha a másik életéből is pont egy olyan hős hiányzik, mint a tied.

17. Kérj visszajelzést!

Ha valaki dicsér, oszd meg, ha kritizál, oszd meg. Persze előbb kérj engedélyt, vagy oszd meg név nélkül. Mindenesetre minden visszajelzés jó, azt mutatja, hogy valóban dolgozol, vannak ügyfeleid, kapcsolataid, és van véleményük rólad!

18. Ma azt tanultam, hogy...

Nincs olyan nap, hogy ne tanulnánk valami újat. De ez a kérdés arra is jó, hogy kicsit összegezzük magunkban a napunkat. Igazából ezt minden egyes nap meg kellene tegyük. (Én, ma - szeptember 4-én - azt tanultam, hogy miután valami kicsit kényelmetlen szituációba kerülök - mondjuk interjút készítek egy abszolúte híres színésznővel, femme fatale-lal - sokkal energikusabban tudom folytatni a napomat.) Te mit tanultál ma?

19. Folyamatfotó

Ez az én titkos vágyam, de most nektek elmondom. Úgy szeretném egyszer folyamatában ábrázolni, fotókkal, hogy milyen az, amikor workshopot tartok, vagy egy interjúra igyekszem. Először is felkészülök, összeszedem a motyóm, a villamoson zenét hallgatok, hangolódok, aztán találkozó/workshop, belemelegszem, elfáradok, hazamegyek, boldog vagyok. Nektek van illyen folyamat, amit megmutatnátok?

20. Esemény

Biztosan jársz egy csomó eseményre. Kösd össze a vállalkozásoddal, a terveiddel, bármivel. Én idén is elmegyek az ARC-ra. Tuti, hogy inspirálni fog, legalább az egyik plakát.

21. Mit olvasol éppen?

Jó, azt nem mondtam, hogy mindegyik tippem eredeti lesz... Kell egy két laza tipp is. De amúgy meg az olvasás jó és fontos. És csodálkozom, amikor mások azon csodálkoznak, hogy hogyan olvasok el hetente, kéthetente egy könyvet. Hát simán.

22. Szezonális akármi

Iskolakezdés, mellrák világnapja, mikulás, madarak és fák napja, vagy január 2. az introvertáltak világnapja... Szóval mindennek van napja, tuti, hogy van havonta legalább egy olyan ünnep, világnap, amihez tudsz kapcsolódni!

23. Reagálj egy aktuális hírre

...amit kapcsolatba tudsz hozni a saját tevékenységeddel. Nem kell politikainak lennie - sőt. Vannak hírek mondjuk a kreatív.hu-n vagy a portfolio.hu-n vagy a forbes.hu-n, amikhez biztosan tudsz kapcsolódni.

24. Mutasd meg magad a városodban

Mert kell, hogy az emberek lássák, hogy nem csak az éterben létezel. Ha ismerős helyekről posztolsz magadról fotót, akkor még jobban tudnak majd hozzád kapcsolódni.

25. Szedd elemeire a vállalkozásod

Biztosan nem csak fotós vagy, hanem egy fotós, aki..., és nem lakberendező vagy, hanem egy lakberendező, aki... Szóval szedd szét, és mutasd meg részeiben, aztán egyesítsd, hogy lássák milyen sokrétű az, amit csinálsz.

26. Villám tipp!

Mindannyian tudunk a saját területünkön olyan tippet adni, ami gyors segítség az olvasónak, ügyfélnek. A hangsúly a gyorsaságon van, mert imádjuk az instant megoldásokat. Ez van.

27. Mutasd be a csapatodat!

Ha többen dolgoztok együtt, akkor mutasd be a munkatársaidat, beszállítóidat - persze csak, ha nem titkos...

28. Írj jó történeteket!

Na, ne vicceljek, igaz?! Ezt könnyű mondani, de hozok hozzá egy kis segítséget. A hvg.huösszeszedett egy jó kis csokorral jó kis történetekből.

Most már csak csináld meg a posztokat. Komolyan.

JÁTÉK

Teszek egy ajánlatot, ha valaki mind a 28 tippet megcsinálja, 2017. december 31-ig, a vendégem lesz az egyik általa választott workshopomon! Hajrá!
A posztok minőségiek legyenek, ne összecsapottak. Oszd be őket, ne mindegyiket december utolsó hetében posztold! A játékban bárki részt vehet, akinek van Facebook-oldala. A posztoknál használd a #FB28 hashteget. Ha sokan jelentkeztek, akkor az általam legjobbnak ítélt kapja a meghívót.
Ha kész vagy, küldj egy e-mailt a meszegeto.maria@gmail.com-ra.
TÁRGY: FB 28

Kapcsolat

Szívesen dolgoznál velem?

Írj nekem, ha úgy gondolod, hogy a segítségedre lehetek, és találjuk ki együtt, milyen legyen a vállalkozásodhoz legjobban passzoló webszöveg, blog, vagy Facebook-oldal!

Kedves Marcsi!

vagyok, és azért kereslek, hogy a segítségedet kérjem a/az:   terén.

Várom mihamarabbi válaszodat a email címen, vagy a 06/    telefonszámon.

Szép napot!